dilluns, 28 de gener del 2013

Documental: L'Educació Retallada (a Caldes de Montbui)

Aïna i Nerea són dues joves que en aquests moments han passat a engrossir les estadístiques de catalans i catalanes ben preparats que han hagut de buscar oportunitats laborals més enllà del nostre país. Ara bé, abans de marxar, ens han deixat aquest regal: un documental sobre les retallades en educació, aprofitant l'oportunitat que ofereix la Xarxa de Centres Educatius Públics de Caldes de Montbui.

Els 40minuts del documental complet els podeu veure a:
http://www.youtube.com/watch?v=D9XnUp484EM

Ara bé, per tal de facilitar el visionat, l'hem fragmentat, seguint com a criteri els diferents centres que apareixen en el documental. Tingueu en compte que això implica una certa pèrdua de qualitat, i que potser en algun cas el tall no ha estat perfecte.

 

 L'Educació Retallada (a Caldes de Montbui) - Secundària (1)



En el primer fragment que extraiem  del documental L'Educació Retallada, ja es planteja des de l'inici, en boca d'una professora de l'institut, i a partir d'un dels casos reals,  un dels punt més discutibles de les mesures associades a les retallades: no cobrir les substitucions en 10 dies lectius, és a dir, en dues setmanes de classes. També es parla de l'activitat de la Xarxa, insistint en el fet que els centres educatius no són una illa sinó una caixa de ressonància, i que de fet es constat, a partir d'una sèrie d'enquestes passades als pares i mares, que hi ha unanimitat sobre les conseqüències negatives de les diferents mesures (classes massificades, taxes per als CFGS, etc). Una representant de l'equip directiu també explica els problemes de plantilla, i com de fet és gràcies a l'AMPA que es nota menys l'impacte al centre. És com si hi hagués una mena de concertació de facto: car la col·laboració dels pares ajuda a suplir el que no ofereix (i hauria d'oferir) l' Administració.



 L'Educació Retallada (a Caldes de Montbui) - Secundària (2)


 Aquest segon fragment comença donant la paraula als alumnes. Dues noies de batxillerat donen el seu punt de vista sobre massificació, substitucions i el fet que algunes matèries les hagin d'oferir professors que no en tenen l'especialitat. També fan propostes: no esperar que els altres ens ho solucionin, organitzar-nos per a provocar el canvi. Altres alumnes discuteixen a propòsit  de damunt de qui hauria de recaure el pes de les retallades: els alumnes?  els qui més tenen? els polítics? La psicopedagoga del centre manifesta el seu malestar pel fet de saber que no pot oferir tot el que convindria als alumnes que ho necessiten. Finalment, un altre grup d'alumnes, en el context d'una classe, incideixen en el que més els afecta (entre altres, com no, substitucions no cobertes, massificació...).


 L'Educació Retallada (a Caldes de Montbui) - Secundària (3)

  Consergeria també és un bon punt d'observació de l'impacte de les retallades: manca de material, dificultats per afrontar despeses de manteniment o reparació, i sobretot el fet que, en cap cas, si hi ha una baixa del personal de consergeria o administratiu, mai no hi ha una substitució. A continuació, altre cop donem la paraula als alumnes, els quals al·ludeixen a les noves problemàtiques que obre l'avantprojecte de llei del ministre Wert (com ara  l'ensenyament del català). "És que ens volen abocar a  la privada?",  es pregunta una alumna. A continuació es reprèn el punt de vista del professorat i de la Xarxa: no es tracta de qüestions merament laborals, de sou; els professors que es mouen ho fan a causa de la preocupació per la qualitat de l'educació publica. Finalment, uns minuts d'antologia: a partir d'una escena del clàssic Jacques Tati, es mostra clarament que  les retallades són el producte d'un mal jardiner, que fa una poda que fa desaparèixer la planta...

Jacques Tati ens dóna la clau de les retallades...

 Jacques Tati ens dóna la clau per entendre què comporta això de les "retallades" en educació. Qui amb aquest parell de minuts no entengui què ens hi juguem, amb la política de retallades en educació (i sanitat, i estat del benestar...), que s'ho faci mirar!!!

 L'Educació Retallada (a Caldes de Montbui) - Escoles Bressol



Fragment extret del documental L'Educació Retallada, corresponent a mares i docents de l'Escola Bressols El Gegant del Pi. Les escoles bressol municipals estan molt afectades per la retallada de l'aportació de la Generalitat, i els Ajuntaments han d'apujar les quotes. La gran feina educativa inicial de les llars d'infants, acabarà essent privilegi d'unes poques famílies?


 L'Educació Retallada (a Caldes de Montbui) - Primària - El Farell

 

Fragment extret del documental L'Educació Retallada, corresponent a pares, mares i docents de l'Escola El Farell.

 

 L'Educació Retallada (a Caldes de Montbui) - Primària - El Calderí

 

Fragment extret del documental L'Educació Retallada, corresponent a pares, mares i docents de l'Escola El Calderí. Un pare ens explica i mostra l'arbre dels desigs.

 

 L'Educació Retallada (a Caldes de Montbui) - Primària - Escola Montbui

 

 

Fragment extret del documental L'Educació Retallada, corresponent a pares, mares i docents de l'Escola Montbui. No pot ser que el pes de les retallades recaigui en els més petits, els menys culpables.


 L'Educació Retallada (a Caldes de Montbui) - Reflexions finals i crèdits

 

Darrer fragment extret del documental L'Educació Retallada, amb algunes reflexions  finals i els crèdits. 

 

Recordeu que el documental complet el podeu veure aqui:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada